3D-printen van reserveonderdelen

In een grote productiefaciliteit zoals die van Arcelor Mittal in Gent is het beheer van reserveonderdelen zeer duur. Complexe, op maat gemaakte onderdelen worden vaak volledig vervangen terwijl ze slechts licht beschadigd zijn. 

Om die verspilling tegen te gaan ontwikkelden we voor het bedrijf Guaranteed op de site van Arcelor Mittal een oplossing op basis van WAAM technologie (Wire & Arc Additive Manufacturing) die het mogelijk maakt om metalen onderdelen op te bouwen uit lasdraad met een standaard lasrobot. Net zoals bij andere 3D printing technieken kunnen we op een kostefficiënte manier unieke stukken produceren vergeleken met conventionele productieprocessen. WAAM maakt het mogelijk om onderdelen te herstellen die anders zouden worden weggegooid. Met deze oplossing stimuleren we circulair gebruik van materialen en wordt de productie en het transport van extra reserveonderdelen vermeden. Bovendien zijn er minder grondstoffen nodig doordat de vorm exacter geprint kan worden en minder moet worden nabewerkt.

Als hoofdaannemer installeerde Actemium met succes de eerste WAAM-technologie voor de centrale werkplaats van Arcelor Mittal; deze is nu al 10 maanden in productie.

Welding robot with WAAM technology

Bekijk de lasrobot aan het werk: