Voor een gerenommeerd bedrijf in de farmaceutische industrie ontwikkelden we een installatie met cobot om tubs uit dozen te halen, open te snijden en op een transportband te zetten. Dit trage en repetitieve proces werd manueel uitgevoerd door een operator en kon sterk verbeterd worden op ergonomisch vlak. Voor de automatisatie van die proces werd voor een cobot gekozen om twee redenen: ten eerste omwille van de lage cyclustijd van het proces en ten tweede omwille van de veiligheid voor operatoren.

Eén van de grootste moeilijkheden was het opensnijden van tape langs 2 zijden van de tubs. De operatoren deden dit altijd met een mesje maar voor de cobot moest een andere oplossing worden gezocht om het deksel eraf te nemen. Uiteindelijk werd, in nauwe samenwerking met de klant, een design opgemaakt waarbij de tubs worden opgenomen door een grijper met zuignappen en worden neergelegd in een soort van schacht. Hierdoor liggen de tubs mooi gecentreerd en worden ze door de cobot op een gladde ondergrond langs 2 mesjes versleept die langs beide zijden op de juiste hoogte zitten. Door de schuifbeweging wordt de tape opengesneden en worden de tubs meteen op een transportband geplaatst. Deze techniek heeft als grote voordeel dat de kosten laag worden gehouden doordat er geen bewegende delen zijn behalve de cobot zelf.

Het aanleveren van de tubs gebeurt in geopende dozen op een pallet. Dit geeft vaak een positioneringsprobleem omdat de cobot precies moet weten waar de dozen staan. Om dit probleem op te lossen werd een 3D camera gemonteerd op de kop van de cobot die kan detecteren waar de doos staat, hoe hoog en hoe gevuld de dozen zijn. Bovendien zijn ook enkele sensoren geïnstalleerd die detecteren of een pallet aanwezig is en of deze dicht genoeg tegen een aanslagpunt is geplaatst en dus op de juiste plaats staat.

Tot slot werd ook heel wat aandacht besteed aan de safety: om de ideale snelheid van de cobot te bepalen, werd een intensieve risicoanalyse uitgevoerd waarbij de cobot werd voorzien van een koppelmeting om de impact te meten. Dit was essentieel om volledig aan de CE-richtlijnen te voldoen. Dankzij de uitgebreide analyse is de veiligheid voor operatoren gegarandeerd.

VOORDELEN VOOR DE KLANT:

  • Ergonomie
  • Veiligheid
  • 3D sensor die de positie van geopende dozen ziet
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Heel hygiënische installatie, ideaal voor farma-omgeving