Actemium & Siemens SIMATIC PCS neo
Partners in vernieuwende procesbesturingstechnologie

Actemium behaalde deze zomer als eerste in België het fel begeerde certificaat SIMATIC PCS neo. Het nieuwe procesbesturingssysteem van Siemens belooft innoverend te zijn voor de uitdagingen in de procesindustrie. Hiermee kent het oude DCS-systeem PCS 7 een uitfasering richting de vernieuwende  stroming van besturingstechnologie: PCS neo.

Pioniers in de nieuwe wereld van procesbesturing

SIMATIC PCS neo is het nieuwe procesbesturingssysteem van Siemens en biedt baanbrekende mogelijkheden voor implementatie in verschillende industrieën. Anders dan zijn voorloper PCS7 is het systeem webgebaseerd, wat gebruikers direct én vanop afstand toegang geeft via een veilige en uiterst intuïtieve gebruikersinterface.

Actemium volgde de SIMATIC PCS neo-training en wist effectief een eerste project met de technologie te realiseren. Hiermee zijn zij in België pionier en met hun certificering, expert in de materie voor advies en implementatie van deze neo-revolutie. “Naast de kennis uit het certificeringsproces, vergaarden we heel wat expertise dankzij onze demo-opstelling van deze nieuwe omgeving. Hierdoor kunnen we klanten als goede integrator beter oriënteren naar de juiste oplossing voor hun besturingssysteem’, verduidelijkt Project Engineer, Stef Rombouts (Actemium BU Chemicals Herentals). ‘Zo startten we met Actemium BU Chemicals Herentals ons eerste project op in het voorjaar 2024. Dankzij onze proceskennis en knowhow in de SIMATIC PCS neo-technologie konden we bij deze klant meerdere kleine projecten mee integreren, hetgeen zorgt voor een echt innoverend traject als antwoord op de uitdagingen van vandaag en morgen.”

Meesurfen op de innoverende golf van collaboratie, operatie en veiligheid

SIMATIC PCS neo wil met meerdere eigenschappen inzetten op de uitdagingen van morgen in de procesindustrie:

  • Een centraal en webgebaseerd databeheer.
    • Er is geen nood aan lokale software en elke computer of laptop met HTML5 kan gebruikmaken van de nieuwe technologie.
    • Wereldwijde samenwerking en multi-user engineering zijn mogelijk dankzij de gegevensbeheer met centrale opslag.
    • Snelle en veiligere systeemtoegang vergemakkelijkt het nemen van beslissingen in een proces.

Foto: De webgebaseerde engineering/monitoring omgeving voor het ontwikkelen van “Process control logica” & “visualisatie”: process control logica (links) en visualisatie (rechts).

  • Eenvoudige en veiligere gegevensuitwisseling. Elk onderdeel van een systeem is uitgerust met zijn beveiligingsfuncties, zowel in hardware als software. De uitgebreide cyberbeveiliging is gebaseerd op certificaten volgens het Siemens Defense in Depth-concept, dat de aanbevelingen van IEC 62443 volgt.
  • Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke omgeving op een betrouwbare administratie.
  • Modulair en flexibel. Maximale schaalbaarheid van kleine procesmodules tot installaties op wereldschaal. Open architectuur ondersteunt de nieuwe MTP-standaard (Module Type Packages).

Wilt u meer weten over hoe Actemium de integratie van besturingssystemen in uw fabriek kan ondersteunen?

Neem dan contact met ons op!