Optisch visiesysteem voor fitting banden

Volvo Europa Trucks is één van de grootste producenten van vrachtwagens, bussen en motoren ter wereld. In het Volvo Trucks fitting center in de fabriek in Gent worden de banden op velgen gemonteerd, zowel voor de eigen productie als ook voor verschillende andere vrachtwagen- en busfabrieken binnen Europa.

De klant was op zoek naar een oplossing voor het vernieuwen van hun optisch visiesysteem. Het vroegere systeem was beperkt in het aantal banden dat kon ingeleerd en herkend worden. Door de jaren heen kwamen er echter steeds meer nieuwe types banden waardoor de klant tegen de grenzen van het systeem aanliep.

Actemium werd aangesteld als partner voor de volledige ontwikkeling en integratie: software ontwikkeling/aanpassing in PLC, robots en visiesystemen.

Voor de implementatie hebben we gebruik gemaakt van zeer recente technologie op gebied van visie-inspectie. In het eerste deel van het proces installeerden we een 3D camera die de positie, diameter en hoek van de banden herkent. Daarna zorgen displacement sensors voor de verdere uitfiltering van de banden op basis van het type band en de rijrichting.

Voor de klant was het erg belangrijk om de continuïteit van de productie te garanderen. De vernieuwing werd geïmplementeerd in een draaiende productielijn zonder de productieplanning te verstoren.